Gyömbér, a benjikutya

Lakás vagy kutya

2015. június 12. 10:00 - Konika

avagy a tisztaságnak mondjunk búcsút?

Szokták mondani: kutya vagy kert, válassz. Vagyis, aki kutyát tart a kertjében mondjon le gyönyörű pázsitról és a virágágyásokról. Ez akár lakásra is érthető: lakás vagy kutya. Ha kutyát tartasz, mondj búcsút a tiszta, tökéletes rendben tartott, mindig vendégvárásra kész lakásról. Én azt gondolom, hogy ez kutyától is függ, mennyire aktív, mennyire tombol benne a lakberendező és kertész véna, de persze biztos: ott mindig nagyobb lesz a tisztaság és a rend, ahol nincs semmilyen háziállat. De azért küzdhetünk a dologért. Elmondom, nálunk ez jelenleg hogy néz ki:

Pisitakarítás

Mivel kiskutyánk még nem szobatiszta (vagyis bepisil, ha egyedül hagyjuk), szinte minden nap arra megyünk haza, hogy takarítani kell utána. Elő a hipós, fertőtlenítős vízzel, felmosóronggyal, és uccu neki. Ebből a szempontból, biztos többet mosok fel az előszobában, mint valaha, hiszen ha őszintén bevallhatom, akkor az az igazság, hogy 2-3 hetente mostam fel régen a mostani napi 1-2-höz képest.

Viszont sajnos a pisi nem csak látszik, hanem szaga is van. Régebben kevésbé, de ahogy nő a kutyánk, úgy erősödik a szag is. Természetesen állandóan szellőztetünk, de mégis érezni lehet a szagokat, így további trükkökkel is próbálkozunk: szódabikarbóna, mint természetes szagtalanító, és most már drogériában kapható szagsemlegesítővel is.

Sajnos tökéletes eredményt egyik sem hozott, én érzem a pisiszagot… További javaslat?

Szőrtakarítás

A kutyusok vedlenek, van aki kevésbé, van aki jobban. Ebből a szempontból mi egészen szerencsésnek érezzük magunkat. Ezt a hosszabb, kicsit hullámosodó szőrzetet hetente 1x kikeféljük, és nincs tele a lakás szőrrel. Korábban nem hittem benne, hogy egy hosszú szőrű ilyen szempontból ideálisabb, de a gyakorlat bizonyította, hogy így van: a szüleimnél élő labradorhoz képest, nálunk szinte elenyésző a szőrcsomók száma. Persze azért porszívózni is kell, de nem a szőr, hanem inkább a szőrből kipergő, sétálás közben felszedett fűszálak, gallyak és por miatt.

Rombolás takarítás

A rombolás megelőzésének legjobb módszere: ne hagyjunk semmit a kutya orra előtt, akkor nincs mit szétszednie. Persze aktívabb kutyák ilyenkor is feltalálják magukat, és elpusztítják akár a saját fekhelyüket vagy nekiesnek egy szekrénynek, vagy a falnak, de azért sok mindent meg lehet előzni odafigyeléssel. Nálnuk szerencsére van egy pici gardrób szoba, ahol az összes cipőt, felakasztani való kabátot/táskát tárolni tudjuk. Így persze eléggé lecsupaszított az előszobánk, de olyan, mintha tökéletes rendet tartanánk.

Ha kint marad valami, magunkra vessünk: íme egy számlalevél, amelynek tartalma talán nem tetszett Gyömbérnek.

1-dsc_0919.JPG

 

Tappancsmosás

Ez egy komoly kérdés: minden egyes séta után mossunk tappancsot? A helyes válasz talán az lenne, hogy igen, de mégis nehéz kivitelezni. Napi 4 séta átlagosan, önmagában is elvesz az ember idejéből több órát, kiegészülve ez a pisitakarítással, a kutyával való rendszeres foglalkozással, és akkor még a tappancsmosás is napi 4-szer? Ez egy közepes méretű kutyánál alsó hangon 5-10 perc, az időjárási és a játékkal töltött időnek megfelelően, vagyis egész napra vetítve újabb 1 óra. Nem panaszképpen, de úgy, hogy az ember egész nap dolgozik, ez már tényleg nagyon soknak tűnik. (Mióta kutyám van, magamra nincs persze időm, és gyerekem nincs is!) Jelenleg 2-szeri lábmosás van beiktatva nálunk: este alvás előtt mindenképpen, és lehetőleg reggel is, mielőtt mi munkába indulnánk. Persze nem sikerül mindig, aminek a következménye az összeugrált falon látható. Kinek milyen módszere van tappancsmosásra? Van erre valamilyen tuti mód? Mi, ha kevésbé piszkos a talpa, akkor áttöröljük egy ronggyal, ha már sáros, akkor irány a fürdőkád.

1-dsc_0108-001.JPG

 

A fal

dsc_0935.JPG

Hát igen: tappancsnyomok a bejárati ajtó mellett, amit előszeretettel ugrál össze, amikor egyedül hagyjuk. Próbálom óvatosan lemosni (alig vizes pici fehér szivaccsal), illetve egyszer már át is festettük a falat (fehér, így nem nehéz), de sajnos pár nap alatt újra koszos volt. Nagyon alapos lábmosás kellene minden séta után, hogy ez ne így legyen, de mint fent írtam, nincs állandóan időnk erre. Próbálkozunk, de nem megy. Le kellene szoknia az ugrálásról, de ez egy újabb téma, mely szorosan összefügg azzal, hogy bepisil, ha magára hagyjuk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomberakutya.blog.hu/api/trackback/id/tr487526894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása