Gyömbér, a benjikutya

Sétáltatás: de hol?

2015. június 19. 10:00 - Konika

IX. kerületi lehetőségek

Ferencváros rehabilitációs részén élünk, és meg kell, hogy mondjam: imádjuk ezt a környéket. Én már kb. 10 éve élek itt, a férjemet viszont pár éve csábítottam ide (Budáról). Mindketten igazi városi emberek vagyunk, szeretjük, hogy innen minden gyorsan és egyszerűen megközelíthető, jó az infrastruktúra, bármikor elugorhatunk egy moziba, és egyre színvonalasabb kávézók és sörözők nyílnak a Tompa utcában, amely helyek teraszaira Gyömbérrel is ellátogathatunk.

A sörözők teraszán szívesen látják a kutyákat, a környező utcákban és parkokban azonban már kevésbé. Egy valamiben igazat kell adjak a kutyák ellen felszólalóknak. A gyönyörűen felújított utcák tele vannak kutyaszarral. Érthetetlen, hogy miért nem szedik fel egyesek, miközben 1 másodperc alatt egy jól irányzott mozdulattal ez megoldható. Léptem már bele én is. De lépett bele Gyömbér is, és azt aztán senkinek nem kívánom, hogy a hosszú szőrű kutyája tappancsai közül kakit kelljen kimosnia…

De vissza az eredeti témához, a sétáltatáshoz. A környéken minden adott nekünk, embereknek, de a kutyáknak sajnos kevésbé. Mi hétköznap jelenleg négyszer visszük le Gyömbért, hétvégén előfordul, hogy többször is, vagy egész napos kirándulásra is szoktunk menni. A napi sétáltatásnál is célszerű, hogy ne mindig ugyanoda vigyük a kutyát, hiszen jobb, ha folyamatosan új ingerek érik, nem unja el magát, ha mindig ugyanabban a 2 utcában megyünk vele pár kört. De azért körülbelül van rendszer a túráinkban:

Reggel 6:15 körül visszük az első sétára, kb. 30 percre. Ilyenkor vagy a Balázs Béla utca-Thaly Kálmán, Vendel sétány kört járjuk be, vagy lemegyünk a Mester utcára, és összekötjük a reggeli pékséggel a sétát. Munkába indulás előtt a párom (mivel ő indul később) még egy nagyon gyors pisire le szokott vele szaladni a Balázs Béla utcába.

Délután általában én érkezem haza először, kb. 5-fél 6 között, ilyenkor ejtjük meg a legnagyobb sétát. Az én kedvenc helyem a Nehru park a Bálnánál, ahol óriási területen szaladgálhat és ismerkedhet más ebekkel a kutyusom. Szép idő esetén én egy sör társaságában nézem, ahogy ő boldogan rohangál. Mire ideérünk kb. egy 25 perc, kb. 1 órát maradunk, így a teljes délutáni séta hossza általában kitesz 2 órát. A Nehru parkon kívül néha elmegyünk a Haller utcánál található kifutóba, esetleg a szomszédos kerület Ludovika téri futtatójába.

Gyömbér első sétája a Nehru parkban, illetve pihenés a Bálna egyik sörözőjének teraszán:

Az esti séta alkalmával már nem nagyon tudjuk kikerülni a Ferenc teret, amire egyébként nagyon próbálok figyelni, ott lakunk mellette. Nagyon sok kutyus van a környéken, akikkel Gyömbér már korábban örök barátságot kötött, és este itt tudnak egy kicsit találkozni.

A probléma: a Ferenc tér tiltott terület a kutyáknak. Mint ahogy egyébként a környező utcák valamennyi ici-pici zöld felülete az. Én éppen ezért próbálom elkerülni a teret, hiszen a közterület-felügyelők mellett a kutyákat nem szerető emberek is ránk szólnak, hogy menjünk innen. Pedig pont ez a kutyás társaság, akikkel itt ismerkedtem meg, nagyon becsületes, kulturált ebtartó: ők mind felszedik a kutyájuk után a piszkot, és gondot fordítanak az ebek nevelésére.

Nem szeretek tilosban járni, de megoldásra lenne szükség. Hiába van 2 futtató is a környéken (Tinódi utca és Lenhossék tér), mindkettő borzasztó állapotban van, és megközelíteni is 10-15 percet vesz igénybe, ami oda-vissza 30 perc, erre nincs mindig idő, amikor pedig hosszú séta van soron, inkább megyünk a Duna partra.

Valamennyi kutyást nagyon zavarja ez a szituáció. Van, akinek a kutyája beteg, nem tud messzire menni, van, ahol a tulajdonos az, aki annyira idős, hogy csak eddig a térig tudja levinni a kutyáját. Nagyon jó lenne, ha kapnának az ebek akár csak egy kisebb méretű futtatót is ezen a területen! Ez nem csak nekik jelentene megoldást. Biztos vagyok benne, hogy az utcán hagyott kutyapiszok is csökkenne, a kisgyerekesek megnyugodnának, hogy a kutyák egy elzárt területen futkároznak, ahonnan nem tudnak kiszabadulni, mi is megnyugodnánk, hogy nem kell állandóan attól tartanunk, hogy menekülnünk kell, a kutyáink pedig nem kényszerülnének ilyen belvárosi környezetben arra, hogy csak betonon közlekedhetnek.

Tudjuk, hogy nagyon kevés az esély arra, hogy ebből valami megvalósuljon, de mégis írtunk egy kérelmet az önkormányzatnak, hogy szeretnénk a Ferenc térre egy futtatót. Miért foglalkoznának velünk, amikor biztos vannak unatkozó emberek, akik napjában többször panaszkodnak a kutyák miatt? Mégis abban bízunk, hogy józan ésszel belátható, hogy ezzel inkább javulna a helyzet, mint romlana. A futtató segít a kutyatartás kulturáltabbá tételében, a kerület megszépülését nem akadályozza. A kérelemhez jelenleg az aláírásokat gyűjtöm, és mindenképpen írok, ha kaptunk választ az önkormányzattól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomberakutya.blog.hu/api/trackback/id/tr507548868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása