Gyömbér, a benjikutya

Gyömbér 6 hónapos koráig megtanult trükkjei

2015. július 20. 10:05 - Konika

 

Korán kezdtünk Gyömbérrel tanulni, hiszen a legtöbb helyen azt olvastuk, hogy a kiskutyák nagyon tanulékonyak, érdemes ilyenkor foglalkozni velük sokat, amit ilyenkor megtanulnak, sosem felejtik el. Arra is figyeltünk, hogy a tanítás időtartama csak pár perc legyen, amíg nagyon pici, hiszen koncentrálni sem tudnak olyan sokáig.

 

Eleinte nagyon sokat foglalkoztunk Gyömbérrel: amíg nem voltak meg az oltásai, és nem vihettük le sétálni, lényegében naponta többször tudtunk a tanulásával foglalkozni, az agytorna segített abban, hogy lefárassza magát, hiszen futkározni nem sok helye volt a lakásban. Ekkor tanultuk meg az ül és a fekszik parancsokat, mint a legalapvetőbb dolgokat, majd szintén a lakásban kezdtük el a maradj oktatását. Meglepően gyorsan tanult. Mi csak pozitív megerősítéssel tanítottuk, és persze rengeteg jutalomfalattal. J Nála ez igazán bevált motivációként.

 

Aztán amikor már lejárhattunk sétálni, annyi időnket és energiánkat elvette a napi 4-5 séta, hogy egyszerűen nem maradt időnk tanulásra! Amikor erre ráébredtem, igyekeztem tudatosan foglalkozni vele, és legalább egy héten egyszer tanulni. Kevésnek tűnik, és igen, valamivel lassabban is haladtunk tovább. Tejesen új trükköt akkor tanulunk vele, ha az előzőt már magabiztosan tudja. Megtanult a földön hemperegni, odajön hozzánk ha hívjuk, ismeri a forogj (álló helyzetben körbefordul) és a között (a gazdi lába között tesz pár lépést) parancsokat is, legutóbb pedig a pitizést kezdtük el tanulni. Ez az eddigi legnagyobb kihívásunk. Nehezen érez rá a pozícióra, és jutalomfalat nélkül még egyáltalán nem akarja csinálni… Úgy érzem, még „nem esett le neki”, hogy pontosan mit jelent a pitizés. Addig pedig nem akarok tovább lépni, pedig mivel szépen visszahozza már a botot, sőt a kérem parancsszóra oda is adja, az a terv, hogy a következő lépés már tényleg bonyolult agytorna lesz: két különböző tárgy megkülönböztetése, és ha a botot kérem a botot, ha a labdát, akkor a labdát hozza majd vissza.

 

Természetesen a kutyaovi is nagyon sokat segít nekünk (Városi Kutyák Iskolája), de ott elsősorban mi tanulunk, mi kapunk ötleteket, iránymutatásokat, a trükköket tényleg otthon, magunktól tanultuk). Mindenkinek ajánlom a pozitív megerősítés módszerét. Végtelen türelem kell hozzá, de megéri! J

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomberakutya.blog.hu/api/trackback/id/tr597618736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása