Gyömbér, a benjikutya

Előítéletek, amikkel nem kellene foglalkozni

2018. július 05. 09:07 - Konika

Már annyiszor megfogadtam, hogy nem foglalkozom azzal, hogy az emberek egy része milyen jelentős ellenszenvvel viseltetik a kutyások iránt, de aztán mindig történik valami, ami miatt újra el tudok keseredni.

Tudom, hogy van alapja annak, hogy nem szereti mindenki a kutyásokat: hiszen vannak felelőtlen gazdik, vannak, akik nem szedik fel a kakit, vannak, akik a minimális alapnevelést sem adják meg a kutyájuknak, és még mindehhez hihetetlenül arrogánsak is. Vannak. Néhányan. (Sok a kutyakaki? Kiszámoltad már, hogy egyetlen egy kutya napi 2-3 kakit produkál, tehát ha megszámolsz adott területen 20-30 kakit, azt lehet hogy összesen 2 kutya produkálta 4-5 nap alatt??? Miközben nem 2 kutya lakik a környékeden, hanem mondjuk 60-70?)

És az, hogy létezik néhány felelőtlen gazdi, nem jelenti azt, hogy minden kutyás ilyen lenne. Sőt: az én személyes tapasztalataim alapján (mivel kutyásként rengeteg kutyást ismerek, napi szinten tartunk kapcsolatot, ugyanannyira összejárunk és beszélgetünk, mint ahogy a kisgyerekes anyukák is teszik) a kutyások többsége felelős gazdi és jól neveli a kedvencét.

Tehát: vannak rossz példák, kirívó esetek: az egész közösséget utálni kell??? Szűk körben már többször elmeséltem, hogy ez mennyire bánt engem: az előítélet, az általánosítás ugyanúgy működik, mint amikor egy nemzetiség vagy etnikum, esetleg vallási hovatartozás alapján ítélünk meg embereket. Én az értelmes, felvilágosult, ráadásul nagyvárosban élő embertársaimtól azt várom el, hogy ne ítélkezzenek pusztán azért, mert valakinek kutyája van. Vagy ha mégis ítélkezik, tegye magában: miért érzi feltétlenül szükségesnek valaki (egy fiatal nő ráadásul!) mindezt hajnali 6-7-kor rázúdítania egy békésen sétáló 70 körüli idős bácsira, aki az ég világon semmit nem csinált, csak keresztül sétált egy téren a hipercuki kutyájával. A Ferenc téren. Ami nem egy körbezárt park. Hanem egy TÉR. Könyörgöm: KÖZTERÜLET. Nem lehet onnan senkit, semmilyen indokkal kitiltani. Ugyanannyi joga van ott lenni, mint bárki másnak. Hogy éppen ő kutyával sétál? Na és? Egy kb. 5 kg-os kutya, akit pórázon vezetnek, mennyivel tud több kárt okozni a „fantasztikusan karbantartott” fűben, mint egy 5 kg-os kisgyerek?

Szóval ezen akadtam ki ma reggel: hogy van akinek akkor indul jól a napja, ha beszólhat egy bácsinak, hogy tűnjön el a kutyájával a parkból.

Ami ugye nem park.

Ami egy tér. Aminek nem is lehetne házirendje: semmi más nem vonatkozhat rá, csak ami bármelyik más közterületre is vonatkozik. Ha mást szeretnének a kedves „kutyások tönkreteszik a füvet” kerületi társaim, kezdeményezzék a terület parkká nyilvánítását és kerítéssel való körbezárását.

A kutyások hadd ne mondjam, hogy kinek/minek érzik lassan magukat, annyi előítélet, és annyi atrocitás éri őket. Hosszú-hosszú évek óta élek a IX. kerületben, és mindig mindenkinek azt meséltem, hogy mennyire szeretem….az utóbbi 1 évben kezdem azt érezni, hogy innen lassan kiutálnak, hogy a kutyaellenesség sérti az alapvető jogaimat, de belefáradtam ezzel foglalkozni. Majd elköltözünk. Sok kutyás ismerősöm ment el innen az utóbbi egy évben. Lehet mi is. Mert ugyan én nem megyek már a Ferenc térre kutyával, mert elegem lett abból, hogy nekem beszólnak, de ma reggel kiderült számomra, hogy azt is nehezen viselem el, ha a környék egyik legkedvesebb bácsijának szólnak be, aki soha senkinek nem ártott, és akinek a kutyája is a legédesebb cukorfalat a környéken. És csak átsétált. Pedig lehet, szeretett volna esetleg egy padra is leülni, megpihenni pár percre. Akkor még rendőrt is hívtak volna rá?

Érdekes, más kerületekben, ha más nagy zöldfelületű tereken sétálunk a kutyával, nem üldöznek el minket. Azokat a parkokat/tereket karban tartják, ez onnan is látszik, hogy annak ellenére, hogy napi 50-100 kutya játszik/labdázik ott, a terület mégis gyönyörű, zöld, sehol egy kutyakaki, a fű nincs kikopva. Mert gondozzák. Ugyanez a helyzet a szüleim családi házánál a kertben: a leggyönyörűbb pázsit, attól függetlenül, hogy kutya is koptatja. Gondozzák, karbantartják. Az a terület, aminek a gondozása kimerül egy kis locsolgatásban, ott el fog tűnni előbb-utóbb a fű, és nem azért mert kutyák vannak ott (nincsenek is, mert üldözik őket), kikopik az mástól is.

Szóval lehet akár itt és most rám zúdítani, hogy milyenek a kutyások. De ezekkel a kommentekkel nem fogok foglalkozni, mert előítéletből táplálkoznak. Ha tiszta szituációt akarunk, akkor tessék elkeríteni a teret, átkeresztelni parknak. A kutyakakit otthagyókat meg el kell kapni! Akárhol hagyják ott! (Tudomásom szerint sosincs tettenérés, nem tudnak ezért büntetni.)

Remélem, hogy néhány kutyánál nagyobb problémák is szemet szúrnak majd kerületi lakótársaimnak: hogy ömlik a szemét a környékbeli kukákból, és hogy mit hagynak maguk után a téren a bulizó fiatalok egy-egy vadabb éjszaka után.

Mi meg labdázunk inkább, és igyekszünk elfelejteni az ilyen élményeket.

36373199_10214528732845591_1715712883540623360_o.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomberakutya.blog.hu/api/trackback/id/tr1414094191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása